Петропавлівська громада

Одеська область, Білгород-Дністровський район

ІНФОРМАЦІЯ

Дата: 02.05.2023 11:13
Кількість переглядів: 72

АФРИКАНСЬКА ЧУМА СВИНЕЙ – ЗНАТИ ЩОБ ЗАПОБІГТИ

 

Що необхідно знати пересічному громадянину про

Африканську чуму свиней (АЧС)?

 

 На АЧС хворіють лише дикі та свійські свині.  Вірус африканської чуми свиней не становить небезпеки для людини та надзвичайно небезпечний для свиней!

Основний шлях передачі збудника – це безпосередній контакт тварин між собою (хворої та здорової) та перенос збудника від хворої до здорової тварини через посередника, в ролі якого найчастіше виступає людина, що випадково забруднилась виділеннями хворої тварини та мала контакт зі здоровою, а також - предмети догляду, інвентар, взуття та одяг, транспортні засоби та корми, в тому числі й харчові відходи.             

Збудник хвороби тривалий час може зберігати свою життєздатність поза організмом і в першу чергу в харчових продуктах заражених вірусом АЧС (наприклад: в копченій шинці - до 5 місяців). Холод (заморожена свинина) – всього лиш консервує збудника (продукт залишається небезпечним для свиней після розморожування). 

Виявивши хвору тварину (не стандартна поведінка) чи труп свині в природному середовищі необхідно негайно сповістити про це лікаря ветеринарної медицини та вжити заходів, щодо унеможливлення контакту із виділеннями хворої тварини.

 

 

З кожним роком кількість випадків захворювання АЧС зростає і 2023 рік не став виключенням (на території України з початку року виявлено чотири випадки захворювання), тому користуйтесь простими порадами, аби біда не спіткала Вас і Ваше господарство.

 

 

 

 

Щоб уникнути виникнення і розповсюдження африканської чуми свиней необхідно дотримуватись таких заходів:

- проводити щоденний огляд свиней з метою своєчасного виявлення можливого захворювання тварин;

- не згодовувати свиням харчові відходи і відходи, отримані після забою свиней, проводити утилізацію відходів  у встановлених місцях;

- не купувати корми і кормові добавки невідомого походження у невстановлених торгових місцях (обов’язкові наявність документів, що підтверджують походження та безпеку кормів, наявність дозволу на торгівлю і т.д.);

- не купувати живих свиней, м'ясо та м’ясопродукти у невстановлених торгових точках, без супровідних ветеринарних документів;

- допускати ветеринарних лікарів на територію приватних подвір'їв для огляду свиней та проведення заходів;

- негайно повідомляти про всі випадки захворювання свиней фахівцям ветеринарної служби або сільським виконавчим комітетам;

- не допускати відвідування особистих подвір'їв сторонніми особами;

- постійно вести боротьбу з гризунами;

- не завозити свиней з інших регіонів без узгодження з державною ветеринарною службою району;

- обов’язково забезпечувати доступ представників державної служби ветеринарної медицини до тварин для проведення клінічного огляду та проведення обов’язкових або необхідних ветеринарно-санітарних заходів.

 

Лише суворе дотримання зазначених вище вимог забезпечить можливість уникнути виникнення захворювання та значних економічних збитків!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь