Петропавлівська громада

Одеська область, Білгород-Дністровський район

Експертний висновок

Дата: 02.03.2023 13:14
Кількість переглядів: 73

Експертний висновок

постійної комісії Петропавлівської сільської  ради з питань фінансів, бюджету, планування соціально – економічного розвитку, інвестицій та міжнародного співробітництва та розвитку підприємства  щодо проєкту рішення Петропавлівської сільської ради «Про встановлення місцевих податків і зборів на території Петропавлівської  сільської об’єднаної територіальної громади на 2022 рік»

         Постійна комісія Петропавлівської сільської ради з питань фінансів, бюджету, планування соціально – економічного розвитку, інвестицій та міжнародного співробітництва  та розвитку підприємства на виконання вимог статті 34 Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності», розглянула проєкт рішення Петропавлівської сільської ради «Про встановлення місцевих податків і зборів на території Петропавлівської сільської об’єднаної територіальної громади на 2022 рік» з аналізом його регуляторного впливу та встановила наступне:

        Запропонованим проєктом передбачено встановлення таких місцевих податків і зборів: податок на майно, який складається з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки; транспортного податку; плати за землю; єдиного податку. Зазначений проєкт рішення був розроблений з метою затвердження оптимального рівня ставок земельного податку по видам цільового призначення земель за Класифікацією видів цільового призначення земель та податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, по видам будівель та споруд.

         Розробником проєкту регуляторного акта є фінансовий відділ Петропавлівської сільської ради .

         Проєкт рішення підготовлено на підставі пункту 24 частини 1 статті 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», відповідно до статей 7, 8, 10, 12 розділу І, розділів ХІІ, ХІV Податкового кодексу України, постанови Кабінету Міністрів України від 24.05.2017 № 483 «Про затвердження форм типових рішень про встановлення ставок із сплати земельного податку та податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки».    

     1. Відповідність проєкту регуляторного акта принципам державної регуляторної політики, встановленою статтею 4 Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності».

         В цілому при підготовці проєкту регуляторного акта витримана послідовність регуляторної діяльності, проект відповідає цілям державної регуляторної політики, а також його включено до плану діяльності з підготовки проєктів регуляторних актів сільської ради та виконавчого комітету на 2022 рік, проведені роботи з регуляторної процедури:

 - розміщено повідомлення про оприлюднення проєкту регуляторного акта та безпосередньо проєкт з аналізом його регуляторного впливу на офіційному сайті сільської  ради.

- зауваження та пропозиції до проєкту рішення від фізичних та юридичних осіб приймалися протягом місяця до Петропавлівської сільської ради. В зв’язку з оголошенням карантину, аби уникнути розповсюдження Covid-19, викликаного коронавірусом SARS-CoV-2, обговорення проєкту рішення «Про встановлення місцевих податків і зборів на території Петропавлівської сільської об’єднаної територіальної громади на 2022 рік» проводилось в режимі on-line. Таким чином, проєкт регуляторного акта – «Про встановлення місцевих податків і зборів на території Петропавлівської сільської об’єднаної територіальної громади на 2022 рік» з аналізом його регуляторного впливу відповідає усім принципам державної регуляторної політики, встановленою статтею 4 Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності», а саме: доцільність, адекватність, ефективність, збалансованість, передбачуваність, прозорість та врахування громадської думки.

 - шлях до розміщення проекту:

         1. Бюджет громади/місцеві податки і збори /Проєкт рішення «Про встановлення місцевих податків і зборів на території Петропавлівської сільської об’єднаної територіальної громади на 2022 рік».

         2. Бюджет громади/місцеві податки і збори /аналіз регуляторного впливу/« Про встановлення місцевих податків і зборів на території Петропавлівської  сільської об’єднаної територіальної громади на 2022 рік».

         Таким чином, проєкт регуляторного акта – «Про встановлення місцевих податків і зборів на території Петропавлівської  сільської об’єднаної територіальної громади на 2022 рік» з аналізом його регуляторного впливу  відповідає усім принципам державної регуляторної політики встановленою статтею 4 Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності», а саме: доцільність, адекватність, ефективність, збалансованість, передбачуваність, прозорість та врахування громадської думки.

         2. Відповідність проєкту регуляторного акта вимогам статті 8 Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності» щодо підготовки аналізу регуляторного впливу.

        Стосовно вищевказаного проєкту рішення підготовлено аналіз регуляторного впливу, який був підготовлений до оприлюднення проєкту регуляторного акта з метою одержання зауважень та пропозицій. Даним аналізом регуляторного впливу визначено та проаналізовано проблему, яку пропонується розв'язати шляхом державного регулювання господарських відносин, а також оцінено важливість цієї проблеми, обґрунтовано, чому визначена проблема не може бути розв'язана за допомогою ринкових механізмів і потребує державного регулювання, або визначена проблема не може бути розв'язана за допомогою діючих регуляторних актів, та розглянуто можливість внесення змін до них. Визначено очікувані результати прийняття запропонованого регуляторного акта, у тому числі здійснено розрахунок очікуваних витрат та вигод суб'єктів господарювання, громадян та держави внаслідок дії регуляторного акта. Визначено цілі державного регулювання, та оцінено усі прийнятні альтернативні способи досягнення встановлених цілей, у тому числі ті з них, які не передбачають безпосереднього державного регулювання господарських відносин, аргументовано переваги обраного способу досягнення встановлених цілей. Описано механізми і заходи, які забезпечать розв'язання визначеної проблеми шляхом прийняття запропонованого регуляторного акта та обґрунтовано можливість досягнення встановлених цілей у разі прийняття запропонованого регуляторного акта, та доведено, що досягнення запропонованим регуляторним актом встановлених цілей є можливим з найменшими витратами для суб'єктів господарювання, громадян та держави, а вигоди, які виникатимуть внаслідок дії запропонованого регуляторного акта, виправдовують відповідні витрати у випадку, якщо витрати та/або вигоди не можуть бути кількісно визначені. Оцінено можливість впровадження та виконання вимог регуляторного акта залежно від ресурсів, якими розпоряджаються органи державної влади, органи місцевого самоврядування, фізичні та юридичні особи, які повинні впроваджувати або виконувати ці вимоги, та ризик впливу зовнішніх чинників на дію запропонованого регуляторного акта. Обґрунтовано строк чинності регуляторного акта, визначено показники результативності регуляторного акта та заходи, за допомогою, яких буде здійснюватися відстеження результативності регуляторного акта в разі його прийняття.

                 

         Узагальнений висновок:

         Розглянувши поданий проєкт регуляторного акта - рішення сесії Петропавлівської сільської ради " Про встановлення місцевих податків і зборів на території Петропавлівської сільської об’єднаної територіальної громади на 2022 рік " повідомляємо, що даний проєкт регуляторного акта та аналіз його регуляторного впливу відповідають вимогам статей 4 та 8 Закону України "Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності".

 

 

Голова постійної комісії

Петропавлівської сільської ради

з питань фінансів, бюджету,

планування соціально – економічного розвитку,

інвестицій та міжнародного співробітництва

 та розвитку підприємства                                              І.М.ВОЛОСАТА

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь