Петропавлівська громада

Одеська область, Білгород-Дністровський район

ІНФОРМАЦІЯ

Дата: 07.10.2022 08:33
Кількість переглядів: 128

Миші на озимому полі.

Цієї теплої та погожої осені склалися оптимальні умови для розвитку та розмноження мишоподібних гризунів (полівка, польова миша) у посівах озимих зернових культур, озимого ріпаку, багаторічних трав, садах, неорних землях, пасовищах, лісосмугах. Характерною біологічною особливістю цих шкідників є живлення їх рослинним кормом та висока плодючість. За сприятливих умов вони можуть розмножуватися у великій кількості на значній території  та суттєво  знижувати врожайність озимих зернових, озимого ріпаку.

Наразі, повсюди в господарствах приступили до захисних заходів проти мишоподібних гризунів.

Фото без опису

 

             На  незораних  ділянках після збирання врожаю  соняшнику, кукурудзи зростає кількість курганчикової миші, яка зеленої маси майже не споживає, а харчується насінними кормами із культурних та диких злаків.

 Тому перед власниками земельних ділянок постає питання : як ефективніше вирішити проблему зниження чисельності гризунів ? У якості біологічного методу застосовують препарати, що розносять мишиний тиф. Вони безпечні для інших живих організмів, адже на відміну від хімічних препаратів, впливають лише на мишей, а не на птахів та свійських тварин. Проте біологічний метод має один недолік. Проблемою біологічних препаратів на основі мишиного тифу є невеликий термін придатності, особливо в теплу погоду. «Цей препарат погано працює у жарку погоду»/ Наразі  у звязку з воєнним станом виникли проблеми з виробництвом біологічних препаратів в Україні.

Частіше всього використовують хімічні родентициди на основі бродіфакуму, бромадіалону та флокумарину. Усі ці діючі речовини є антикоогулянтами, тобто вони блокують згортання крові, в результаті чого гризуни гинуть від внутрішньої кровотечі. Особливістю цих препаратів є відкладена дія, тобто шкідники не гинуть одразу після того, як з’їли приманку. Смерть наступає через кілька днів. Такий ефект створений для того, аби інші гризуни не відмовлялись їсти отруйну принаду, побачивши смерть іншої миші, яка поласувала протруєним зерном. При виявленні 3-5 жилих колоній мишоподібних гризунів на гектар, необхідно проводити захисні заходи. Миші продовжують масово розмножуватися, поки середньодобові температури повітря не знижуються нижче +5С . При розкладані принад необхідно дотримуватись правил техніки безпеки.

 

Державний фіто санітарний інспектор                   Т.В.Йожиця
 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Онлайн-опитування:

Увага! З метою уникнення фальсифікацій Ви маєте підтвердити свій голос через E-Mail
Скасувати

Результати опитування

Дякуємо!

Ваш голос було зараховано

Форма подання електронного звернення


Авторизація в системі електронних звернень

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь